Aku ke Philippines (Part 1)

www.tips-fb.com
Yeah beda bedu,

Maybe ini masanya saya tukar presentation blog saya terutama bahasa. Bukan pasal nak attract reader berbahasa Melayu, tapi rasanya sudah banyak blog berbahasa Inggeris lain di luar sana. Lagi pun rasanya my English sucks.. hahahaha.

Sudah lama saya tidak update blog saya ni terutama sekali sebelum saya ke Manila, Philippines. Nak cerita juga experience saya selama 3 hari di sana. Memang best dan memenatkan. Sampai Jumaat dan pulang pada Ahad. Banyak saya nak share experience saya ni. Terutama what happened during at the airport.

Philippines, lebih kurang macam Sabah juga sebab di Sabah kan multi-cultural dan muka pun hampir sama dan membezakan cuma bahasa yang lain. Dari makanan banyak persamaan. Memang sahlah kerajaan Majapahit dulu berkuasa hingga ke sana. Satu yang aku respect dengan mereka ialah cara mereka melayan tetamu mereka masih penuh adat hormatkan tetamu. Kalau ada cakap mereka tak pandai hormat orang, aku kata mereka tipu. Saya sendiri keturunan mereka cuma Malaysian itu yang kuat membezakan kami.

Semua yang bercerita tentang experience mereka cuma di area bandar saja... pernah ke area luar bandar atau "probinsia"? Gerenti ramai tidak pernah...aku telah sampai ke Los Banos, Laguna dan sempat bersolat asar dengan pelajar dan orang tempatan di sana. Pelajar yang aku maksudkan ialah pelajar UPLB (University of Philippines, Los Banos) sebuah universiti yang boleh dikira hebat di Philippines. Dengan keluasan hampir sama dengan UM atau rasanya lebih besar lagi plus Mount Makilig yang tinggi..

Ini cuma mukadimah kisah aku.. akan bersambung lagi.... tunggguuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Another Entry From Friends:

Say No To IE (Internet Explorer)

Photobucket